Czy warto kupować tanie opony z Azji?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PIETRO1973
    Ambiente
    • 2008
    • 240

Moja Octavią 1.4 TSI zrobiłem juz 4600 km a mam go miesiąc. Wcześniej jezdzilem ( 87 tys w 1,5 roku) Passatem B6 2.0TDI 140 Km..

Jesli idzie o osiągi.. hmmm.... są bardzo porównywalne, ale jak juz tutaj ktoś napisal ze przy tym silniku wskazówka prędkościomierza idzie w góre ale nie słychac halasu silnika i to moze sprawiac wrazenie ze sie niewiele dzieje. Do 3000 obrotów niezłe przyspiesza, powyżej 3000 ma odczuwalnie przyrost mocy i super sie wyprzedza nawet po kilka Tirów.

Co do komfortu jazdy (pomijając właściwości jezdne - bo w wątku idzie o wybór silnika) w 1.4 TSI jest naprawde bardzo cicho, bez zadnego ściemniania... passat z 2.0 TDI przy tym silniku to młockarnia, ale jesli komus to nie przeszkadza tak jak mnie przez 1,5 roku to trudno z tym kimś dyskutować, dopiero po przejechaniu kilku godzin z silnikiem TSI bedzie widzial różnice.

Jeśli idzie o spalanie w 1.4 TSI
    miasto Wrocław - 8,5 - 9.0
    trasa predkosci 90-120 - 6,3 (przy jezdzie 90- 100 okolo 5,5 )
    trasa autostrada, 4 osoby na pokladzie predkosci 130 - 150 - 8,5 litra

średnie spalanie na komputerze pokładowym z 4600 km to 7,6 l/100 (a bylo tu troche jazdy po Wrocku)

w passacie miasto bylo 8- 8,5
    trasa 90-120 - 5,5 (przy 90 - 100 spalal do 5 litrów)
    trasa autostrada okolo 7 - 7,5

Przed zakupem 3 razy umawiałem sie na jazdy próbne silnikiem 1.4 TSI bo w głowie mi sie nie chciało zmieścić ze mam sie przesiąść z passata 2.0 ktorego uważałem za bardzo rześkie auto, do skody z 1.4.. dziś nie żałuje decyzji i oby tak pozostało :-).

Przy zakupie wyszedlem z zalozenia ze różnice w cenie w stosunku do diesla zamienie na lepsze wyposażenie oraz dokupie gwarancje.... i tym sposobem mam elegance z 5 letnią gwarancją bez limitu km.
    Glosuje na 1.4 TSI...

Troche irytują mnie glosy ludzi ktorzy nie jezdzili tak naprawde TSI a wyrazają opinie bo mają diesla, w ankiecie chodzi o obiektywne glosy a taki mozna miec jesli pojezdzi sie i jednym i drugim. (wczesniej jezdzilem(80 tys) leonem 1.9 TDI - 90KM ale o nim nie pisze bo uwazam ze choc spalanie o litr nizsze niz 1.4 TSI to jednak dynamiki obu nie da sie porównać)
    przed Virusem
    to wina ROGALA
    http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA
  • shado
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 5315
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pewnie nie raz zatrzymaliście się w markecie przed stoiskiem z chińskimi oponami. To co przykuwa naszą uwagę i ściąga innych klientów, to plakietka z ceną. A jak "tanie gumy" radzą sobie w testach?

Brytyjski magazyn Autocar przeprowadził niedawno test porównawczy opon azjatyckich, aby sprawdzić ich właściwości. W teście brały udział opony marek GT Radial (Indonezja), Nankang (Taiwan), Wanli (Chiny), Linglong (Chiny) i Triangle (Chiny). Za wzór posłużyła opona ContiPremiumContact 2 przeznaczona dla kompaktowych i średniej wielkości samochodów.

Na mokrych nawierzchniach przy prędkości 50 km/h różnice w drodze hamowania wynosiły nawet 8,5 metra. Podobnie duże różnice występowały w przypadku stabilności przy pokonywaniu zakrętów na mokrych drogach. Samochód wyposażony w opony Continental przejeżdżał okrążenie na torze testowym niemal dziesięć procent szybciej niż w przypadku najsłabiej spisujących się opon importowanych. Opony azjatyckie miały słabą przyczepność, szczególnie przy gwałtownych manewrach kierownicą na zakrętach. W trakcie okrążeń na mokrej nawierzchni, czyli w najlepszych warunkach do sprawdzenia przyczepności, najgorsza z importowanych opon osiągnęła wynik o 28 procent słabszy od badanej opony produkcji europejskiej.

Słabe strony tanich opon azjatyckich widoczne były także przy próbach na suchym asfalcie: przy 100 km/h droga ich hamowania była nawet 5,5 metra dłuższa od wyniku europejskiej opony. Prędkość samochodu testowego wyposażonego w opony Linglong w miejscu, w którym na oponach Continental zdążył się on już zatrzymać, wynosiła jeszcze 34 km/h!

Importowane z Azji opony równie źle, jak w testach przyczepności, radziły sobie przy wysokich prędkościach. Czterem z nich nie udało się sprostać wymogom narzuconym przez koncern Volkswagena.

W październiku 2008 r. niemiecka organizacja DEKRA przeprowadziła na torze testowym Contidrom, szczegółowe próby badawcze, które dobitnie pokazały, jak słabymi wynikami, jeżeli chodzi o hamowanie i jazdę po mokrej nawierzchni mogą "pochwalić się" importowane z Azji opony zimowe. Różnice w drodze hamowania na mokrej nawierzchni pomiędzy ContiWinterContact TS 830 koncernu Continental a wyprodukowaną w Azji oponą Federal WS1 (Tajwan) wyniosły blisko 50 procent!

Rynek tzw tanich marek opon w Polsce stanowił w ubiegłym roku dokładnie 50% całości sprzedaży. Nie ma dokładnych danych co do wysokości importu opon z dalekiego wschodu do naszego kraju, ale szacuje się, że mogły one stanowić w 2008 roku nawet 16% całego rynku opon do samochodów osobowych. Biorąc pod uwagę wyniki testów to dość niepokojąca statystyka.

Marcin Lewandowski, Continental
    źródło:
    Pewnie nie raz zatrzymaliście się w markecie przed stoiskiem z chińskimi oponami. To co przykuwa naszą uwagę i ściąga innych klientów, to plakietka z ceną. A jak "tanie gumy" radzą sobie w testach?
    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

azjatyckim podróbom, stanowczo mówię...NIE :!:

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Ale co tu się dziwić "podróbą" że są gorsze, skoro nawet "oryginały" tego samego producenta: Made in China i Made in Germany to jakościowo niebo a ziemia. Niby producent zarzeka się, że technologia i wykonanie absolutnie niczym się nie różnią, ale kto na tym jeździł to wie jak jest naprawdę; zresztą wystarczy podpytać pierwszego z brzegu "gumiarza".

Swoją drogą to ciekawe jak wypadły by w DEKRA taki test porównujący identyczne opony z różnych źródeł/krajów pochodzenia...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
          Swoją drogą to ciekawe jak wypadły by w DEKRA taki test porównujący identyczne opony z różnych źródeł/krajów pochodzenia.
          oni chyba takich testów nie robią, szkoda kasy i czasu. oni wychodzą z tego założenia, że co nie jest produkowane w europie nie powinno się znajdować na rynku niemieckim ale przecieki są wszędzie i szczerze powiem, respekt dla tych, którzy systematycznie usuwają ten towar z półek...

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

ufo, nie wiem jak w niemczech, ale u nas np. GoodYear oficjalnie sprowadza i sprzedaje swoje opony wyprodukowane w chinach. Jak zadzwoniłem do ich centrali, żeby zapytać czy to możliwe, żeby ich topowe opony ( Eagle F1 ) miały napis Made in China to panienka bez zająknięcia odpowiedziała "Oczywiście, mamy tam fabrykę i dzięki ścisłej kontroli jakości, mogę pana zapewnić, że w niczym nie ustępują tym produkowanym w europie" :diabelski_usmiech ...

Komentarz

• shado
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 5315
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak powiedział nam kiedyś jeden chińczyk "Chinesse suppliers are tricky.."

Komentarz

• ufo
                L&K
                • 2008
                • 1475
                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                mogę pana zapewnić, że w niczym nie ustępują tym produkowanym w europie
                się nie dziwię, od dawien dawna do naszego kraju ściągano ostatni scheiss. spotkałem już GY z rożnych państw, czechy, słowacja, francja ale madie china :shock: jeszcze nie i jeśli bym zauważył taki produkt, to na pewno bym go nie kupił :arrow: 100%.
                ciekaw jestem ceny tych opon i to, że niczym się nie różnią o tych europejskich, jeśli chodzi o trakcję itd....

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Zamieszczone przez ufo
                  ...
                  ciekaw jestem ceny tych opon...
                  205/55/16 china ok. 320 pln ; produkcji niemieckiej nie mogę teraz znaleźć, ale rok temu ich cena wahała się w okolicy 470 pln ( te chińskie kosztowały wtedy mniej więcej tyle samo co teraz ok. 330 pln )...

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pytanie, ilu z nas kupując gumy Goodyear, michelin czy innych markowych producentów sprawdziło gdzie były wyprodukowane? Bo mnie by do głowy nie przyszło, że mogły by być z Chin...

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

shado, kupiłem Dunlopy, Continentale ostatnio i żadne z nich nie są wyprodukowane na "dalekim wschodzie"
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Aras
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 163
                        • Citigo

Zamieszczone przez AdamB
                        kupiłem Dunlopy, Continentale ostatnio i żadne z nich nie są wyprodukowane na "dalekim wschodzie"
                        kolega oponiarz opowiadał jak kiedyś trafiły mu się bodajże Continentale Made in RPA :shock: Taka sama masakra jak z chińskimi.
                        Moim zdaniem obojętne jakiej marki opony się kupuję to zawsze lepiej się upewnić czy nie zostały wyprodukowane w jakimś "dziwnym" kraju.

Komentarz

• wallace
                          Classic
                          • 2009
                          • 12

najważniejsza jest marka

witam
                          z tego co czytam to autorowi raczej chodziło o tanie oponki wyprodukowane w chinach,tzw no name(czyli firm których nazwy nic nam nie mówią)a nie renomowanych marek wyprodukowane w chinach.przeglądałem kilka testów takich opon i wyniki były takie,że np droga hamowania na mokrej nawierzchni w taniej "chince"wydłużała sie nawet dwukrotnie w porównaniu z oponą firmową.Podczas gdy samochód jadący na firmowej oponce zatrzymał się na chince jechał jeszcze z prędkościa ponad 50km/h itp. Chinki wcale nie są takie tanie w zakupie jak się wydaje,lepiej już kupić np Fulde lub Klebera.Nawet najlepszy samochód na słabych oponach nie będzie się dobrze prowadził,nie mówiąc już o hamowaniu.
                          Respect all,fear no one.

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8033
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez shado
                            Nankang (Taiwan)
                            Na tej marce jeździłem dwa sezony zimowe Fabią. Były dużo lepsze od Barum Polaris na których wcześniej jeździłem. Opony nawet całkiem niezłe. Kolega już 4 sezon na nich jeździ i sobie chwali.
                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• megon
                              Rider
                              • 2009
                              • 303

w RPA z tego co pamiętam mają asfalt naturalny - taki maly OT asfalt na naszych drogach jest syntetyczny

Komentarz

Pracuję...